Haber

Emekli askerlere konuşma yasağından geri adım

TBMM Milli Savunma Komisyonunda, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlandı. Teklifin ikinci maddesindeki, “Görevden ayrılan Bakanlık personelinin de Bakanlığın görev ve sorumluluğuna ilişkin konularda, görevde oldukları süre içerisinde, rütbeleri dışında bulundukları makam ve görevlerine ilişkin unvanlarını kullanarak beyanat verenlere, açıklama yapanlara, yazı yazanlara altı aydan üç seneye kadar hapis cezası verilmesini” öngören düzenleme oy birliğiyle metinden çıkarıldı. Düzenleme kamuoyunda tepki çekmişti.

ANKA’nın haberine göre TBMM Milli Savunma Komisyonu ilk toplantısını AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar başkanlığında toplandı.

Kanun teklifinin 60 maddeden oluştuğunu söyleyen Akar, “Şehit yakınları arasında anne ve babalar da çok önemli, biraz önce arkadaşlarımızın da vurguladığı gibi. Rastladığım bir olayda şehidin eşinin zamanla şehidin anne ve babasıyla ilişkilerinin bozulduğunu; şehit eşinin anneanne ve büyükbabaya torunlarını göstermemeye başladığını, bunun da onları çok üzdüğünü ve çok ciddi dramatik aile sorunların çıktığını gördük. Şehidin eşiyle o kadar makul konuşmaya ve bütün ricalarımıza rağmen kadını ikna edememiştik, dolayısıyla kanun ve yönetmeliklerle de her sorunun çözülemeyeceği ortada. Onun için bu konuya kapsamlı bir şekilde bakmak suretiyle yani bu şehitlerimiz şehit olduktan sonra, vatanı, milleti için hayatını feda ettikten sonra geride kalanların eş, çocuk, anne, baba, yakınlarıyla olan münasebetlerini de düzenleyici bir çalışmayı önümüzdeki günlerde yapmak mecburiyetinin ortaya çıktığını görüyoruz” dedi.

Daha sonra teklifin ilk imza sahiplerinden AK İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, düzenlemeye ilişkin bilgi verdi. Çelebi, kanun teklifine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Teklif ile Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararlarla iptal edilen maddelerin tadil edilmesi ve muhtemel iptal kararların önüne geçilebilmesine yönelik düzenleme yapılması anlaşılmaktadır bu şekilde 15 madde vardır. Ayrıca Milli Savunma Bakanlığı’nın teşkilat yapısında meydana gelen değişiklikler kapsamında uyum düzenlemeleri yapılmaktadır bu şekilde de 9 madde vardır. TSK personeli ve özlük haklarındaki iyileştirmeler 17 madde teklifin yüzde 30’nu oluşturmaktadır. Bunları özetlersek şehit anne babalarımızın Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği’ne üye olmaları sağlanmaktadır.”

‘KANUN TEKLİFİNİN İÇİNDE HER ŞEY VAR AMA…’

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, astsubayların tazminat talepleri olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Astsubayların bu kanun teklifi buraya geldiğinde tüm personelin, uzman çavuşların, astsubayların öncelikli beklentisi astsubayların tazminat sorunları. Onun dışında da sorunları var astsubayların, sadece tazminat değil ama öncelikli sorunu tazminat. Yani ölüm emrini veren, birlikte mücadele ettiği, cephede silah arkadaşlığı yaptığı subay altı, yedi tane tazminat alırken astsubay bir tazminat bile alamıyor. Bir astsubay emekli olduğunda görevdeyken aldığı maaşın yarısını alabilirken bir subay yüzde 70’ini alıyor. Bu statü gereği maaş farklılıkları olabilir ama bu onları çok ciddi ekonomik sıkıntılara sokuyor.

Dolayısıyla astsubayların tazminat problemi başta olmak üzere astsubay meslek yüksekokullarının lisans seviyesine çıkması, özlük haklarıyla ilgili diğer tüm sıkıntıların öncelikli olarak bu kanun teklifinin içinde olması gerekirdi ve şu an muvazzaf ve emekli tüm astsubay personel bu kanun teklifinin buraya gelmesini bekliyordu ama bu kanun teklifinin içinde her şey var ama vatanı bekleyen, vatanı için bir emirle ölüme giden, bir üniforması kefeni olan astsubay yok.”

‘TEKLİFİN İKİNCİ MADDESİ ÇIKARILDI’

Teklifin tümü üzerine görüşmelerin ardından, Akar kanun teklifinin maddelerinin görüşülmesine geçti.

Teklifin ikinci maddesindeki, “Görevden ayrılan Bakanlık personelinin de Bakanlığın görev ve sorumluluğuna ilişkin konularda, görevde oldukları süre içerisinde, rütbeleri dışında bulundukları makam ve görevlerine ilişkin unvanlarını kullanarak beyanat verenlere, açıklama yapanlara, yazı yazanlara altı aydan üç seneye kadar hapis cezası verilmesini” öngören düzenleme oy birliğiyle metinden çıkarıldı.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu