Haber

Dijital Tarım Kütüphanesi 25 bin üyeye ulaştı

Tarım ve Orman Bakanlığı, bakanlık kütüphanesindeki yayınların dijital ortama aktarıldığı ‘Dijital Tarım Kütüphanesi’nin üye sayısının 25 bine ulaştığını ve 1 yılda 127 ülkeden giriş olduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Bakanlık çalışanlarının mesleki araştırmalarına yardımcı olmak amacıyla ilk kez 1944 yılında Tarım Bakanlığı Yayın ve Tanıtma Müdürlüğü bünyesinde kurulan Tarım ve Orman Bakanlığı Kütüphanesi, Yenimahalle ve Söğütözü’nde kapılarını kullanıcılarına açıyor. Eğitim ve Yayın Departmanı bünyesindeki kampüsler. Uzun yıllardır korunan ve sürekli yenilenen geniş bir koleksiyona sahip olan kütüphane, Türkiye’de tarım ve ormancılık ile ilgili yayınların değerli bir bölümünü barındırmaktadır. Koleksiyonunun tamamına yakını tarım ve ormancılıkla ilgili yayınlardan oluştuğu için ‘tarım ihtisas kitaplığı’ niteliğindedir. Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kuruluşları Birliği (IFLA) tarafından yayınlanan ‘Kütüphaneler ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ kapsamında tarımla birlikte kütüphane olarak düşünüldüğünde; Burada bulunan tarımsal kaynakların eşit şekilde kullanılmasının sağlanmasının yanı sıra, kullanıcıların bilgiye online olarak hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlamaya yönelik faaliyetler yürütülmektedir. Kurulan altyapı ve sistem ile kütüphane, tarım alanında üretilen tüm basılı yayınları bünyesinde barındırabilecek kapasitededir. 165 metrekaresi süreli yayınlar, 160 metrekaresi Osmanlı Türkçesi ve küçük eserler bölümü, 400 metrekaresi Söğütözü Kütüphanesi olmak üzere toplam 725 metrekarelik kütüphane alanı bulunmaktadır. Ayrıca 50 kişilik oturma kapasiteli okuma salonları da bulunmaktadır.

16 BİN YAYIN DİJİTALLEŞTİ. Merkez kütüphanede 22.000’i kitap olmak üzere toplam 43.500 yayın, tamamına yakını tarımla ilgili olmak üzere 30.000, Söğütözü Kütüphanesi’nde ise 13.500 yayın bulunmaktadır. Dijitalleştirme faaliyetleri devam ediyor. Bakanlığın misyonu ve faaliyet alanları ile ilgili 16 bin yayın taranarak yaklaşık 2,5 milyon sayfa olarak dijital ortama aktarıldı. Sayısallaştırılan bu yayınlar, Osmanlı döneminde ziraat okullarında okutulan ders kitaplarını ve Cumhuriyet’in ilk dönemlerine ve tarımsal gelişme tarihine ışık tutan 50’ye yakın derginin 2.000 sayısını içermektedir. Zaman ve mekandan bağımsız olarak daha geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmak için yapılan çalışmalar sonucunda ‘Dijital Tarım Kütüphanesi’ oluşturulmuştur. Kütüphaneye https://kutuphane.tarimorman.gov.tr ​​adresinden açık erişim ilkeleri çerçevesinde ve ücretsiz olarak erişilebilmektedir. Sitede bulunan yazılımlar sayesinde PDF yolu tanımlanmış tüm içerikler indekslenebilmekte ve bu sayede kullanıcıya çok hızlı bir ‘Full Text Search’ imkanı sağlanmaktadır. Büyük ilgi gören sitede son 1 yılda yapılan aramalara göre başta Almanya, Azerbaycan ve ABD olmak üzere toplam 230 ülke gösterildi. Siteye 127 ülkeden giriş yapılmıştır. Dijital kütüphaneye en çok ziyaret Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya ve Adana’dan geldi. Sitenin e-Devlet üzerinden toplam 25 bin üyesi bulunmaktadır. Üyelerin yaş aralığı 17 ile 1994 ortası arasında değişti ve ortalama yaş 37,3 oldu.

doganhisarhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu