Ekonomi

Altunyaldız: “Sanayicimizin ihracat kapasitesi ve kabiliyeti çok yüksek”

TBMM Sanayi, Ticaret, Güç, Natürel Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komitesi Lideri Ziya Altunyaldız, hem üretimde hem ihracatta çok düzgün noktalara gelindiğini belirterek, “İnsan kaynaklarında, AR-GE’de, teknoparklarda, organize sanayi bölgelerinde, endüstri bölgelerinde, küresel kıyaslamalarda öne geçecek kadar iyi gidiyoruz” dedi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Güç, Olağan Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Kurulunun iştirakiyle Adana Sanayi Odası’nda iş hayatını ilgilendiren konularla ilgili istişare toplantısı düzenlendi.

ADASO Sakıp Sabancı Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantının açılışında konuşan Adana Sanayi Odası İdare Şurası Lideri Zeki Kıvanç, Adana ve bölgesinin yanlışsız bir stratejiyle hareket edilmesi durumunda Marmara Körfezine alternatif olabilecek, değerli bir yatırım ve üretim merkezi olduğunu söyledi.

Bölgede planlanan ve yapılmakta olan makro yatırımlar hakkında bilgi veren Kıvanç, “Yakın gelecekte Adana’mızda; 2 Endüstri Bölgesi, 4 OSB, 12 yeni Küçük Sanayi Sitesi yatırımı planlanmaktadır. Bizler bu projelerin ilerlemesi için, Adana Valiliği’miz, belediyelerimiz ve odalarımız uyumunda kentin tüm paydaşlarıyla seferber olduk. Bu yatırım bölgelerinin faaliyete geçirebilmesi, bilhassa kamulaştırma ve altyapı meselelerinin tahlili noktasında siz bedelli kurul üyelerimizin dayanaklarını bekliyoruz. Mevcut potansiyeli ve yatırım projelerin tamamlanması ertesinde hiç kuşkusuz ki Adana Türkiye’nin makro hedeflerine en çok katkı yapan illerin başında gelecektir” dedi.

Üretim ve ihracatın Türkiye’nin iktisattaki problemlerin aşılabilmesi ve refah seviyesinin artırılabilmesi için vazgeçilmez mevzularından bir tanesi olduğunu vurgulayan Kıvanç, “Sanayiciler olarak, moralimizi yüksek tutup, devletimizin yanında milletimizin refahı için yatırım yapmak, çalışmak, üretmek, istihdam sağlamak, ihracat yapmak mecburiyetindeyiz. Biz sanayicilere daha fazla destek verilmesi ve yeni sanayi alanlarının yaratılması durumunda ülkemizi çok daha iyi noktalara taşıyacak azim ve kararlılığa sahibiz” diye konuştu.

TBMM Sanayi, Ticaret, Güç, Doğal Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Kurulu Lideri Ziya Altunyaldız da yaptığı konuşmada, global ve mahallî gelişmelerin gerçek tahlil edildiğinde, işin taraflarıyla vaktinde gerçek müzakerelerin yapıldığında, bilimle ve gerçeklikle hareket edildiğinde, ülke sevgisi ve tutkusu ile birlikte çalışma anlayışının, kadro oyununa katıldığında çözülmeyecek hiç bir sorunun olmadığını belirtti. Sanayicilere çok güvendiklerini vurgulayan Altunyaldız, 85 milyonla birlikte ülkenin çok daha büyük amaçlara yürüyeceğinden hiçbir kuşkularının olmadığını aktardı.

Ekim ayı prestijiyle ihracatın 253 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Altunyaldız, “253 milyar doları kesinlikle azımsamamalıyız. Dünya ihracatından yüzde 1’e yakın bir pay alıyoruz. Diğer taraftan özellikle kapasite kullanım oranlarına baktığımız zaman ülkemizin yeni yatırımlara ihtiyacı var. Bugün de Adana’mızda gezdiğimiz tesislerde de çok yeni yatırımlar gördük. Ülkemizin yatırım iştahı çok yüksek” diye konuştu.

Yaptıkları saha çalışmalarında endüstricinin özgüveninin çok yüksek olduğunu gördüklerini söz eden Altunyaldız, şunları aktardı:

“Sanayicimizin ihracat kapasitesi ve kabiliyeti çok yüksek. Biz çok uzun yıllardan beri bir kapasite geliştirme ve inşa işini başardık. Öteki setlerimiz geliştirdik, kabiliyet setlerimiz, yeteneklerimizi geliştirdik, hem üretimde çok yeterli bir noktadayız hem ihracatta çok güzel noktalara geldik. İnsan kaynaklarında, AR-GE’de, teknoparklarda, organize sanayi bölgelerinde, sanayi bölgelerinde, global kıyaslamalarda öne geçecek kadar âlâ gidiyoruz. Bilhassa organize sanayi bölgeleri ve sanayi bölgeleri, organize bir yapıda sanayi bölgelerinin geliştirilmesi ve her türlü muhtaçlığının tek elden, bir manada tek durak ofis mantığıyla yönetiliyor olması dünyada çok az örneği olan bir iş. Üretimi pahaya dönüştürerek, katma kıymetin artışını üretime katarak, bir manada emeği akılla karıştırarak inovasyonla, bilgiyle, bilimle yoğurarak katma bedelimizi arttıran ve global dünyada inovasyon yarışında yenilikçilik yarışında daima olma dileğinde yürüyen bir ülke pozisyonundayız.”

Altunyaldız, belirlenen hedeflere doğru ilerlediklerini belirterek, “O yüzden birlikte üretmeye, birbirimize güvenmeye, Türkiye’nin hedeflerine ortak birlikte yürüyebilme yeteneklerini göstermeye ve sanayi dokusu güçlü, ihracatı ivme kazanmış, AR-GE ve tasarım merkezleriyle ve markalarıyla küresel alanda Türkiye’yi tanıtan bir anlayışla yolumuza devam edebileceğimizi ve sahiden önümüzdeki amaçlara de kesinlikle ulaşabileceğimizi söylüyorum. Global konjonktür dünyaya çok değerli riskleri ve fırsatları sunuyor. Hem konvansiyonel güçten, yenilenebilir güce dönüşüm hem iklim değişikliğinde karbon ayak izine uyma ve buna ait dönüşümü yapabilme konusunda emin adımlarla gittiğimize inanıyorum. Nitekim bölgenin, Avrupa’nın, Kuzey Afrika’nın, Orta Doğu’nun, Balkanlar’ın, üretim, bilim ve AR-GE merkezi olması asla sıkıntı değil. Bu alanda da global konjonktürle birlikte hem tedarik merkezi olma hem de üretim merkezi olma yolunda da kıymetli aralıklar aldık” dedi. – ADANA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu