Tunus’ta iki ay önce tutuklanan Nahda lideri Gannuşi’nin yargılanmasına devam ediliyor.
Eski Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi, “haksız yere tutuklandığı” gerekçesiyle mahkemeye çıkmamasına rağmen iki aydır tutuklu bulunuyor.
Hakkında çok sayıda soruşturma yürütülen Gannuşi, 17 Nisan’da tutuklandıktan sonra tutuklu yargılanmak üzere başkent Tunus’taki Mornegiyye Cezaevi’ne gönderildi.
Gannuşi, bir toplantıda söylediği sözler nedeniyle hakkında “halkı iç savaş çıkarmaya yönlendirmek” iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında, iftar saatinden kısa bir süre önce yüzlerce polisin katıldığı baskınla evinde gözaltına alındı. söz vermesinin ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Yerel ve uluslararası kamuoyuna rağmen 48 saatlik polis sorgusunun ardından tutuklanan Gannuşi, hakkındaki soruşturmaların “siyasi” ve “temelsiz” olduğu gerekçesiyle duruşmalara katılmayı reddediyor.
Ghannouchi’nin, “devlet güvenliğine karşı komplo” kurduğu, onlarca siyasetçi, gazeteci, aktivist, iş adamı ve avukatın tutuklanmasına yol açtığı, “Nema Derneği” soruşturması kapsamında açılan kara para aklama soruşturması kapsamında “gizli örgüt” soruşturması kurulduğu iddia edildi. Nahda Hareketi bir güç ortağıydı. “Tunusluların çatışma bölgelerine gitmesine yardım etmek” gibi birçok soruşturmada ifade verdi.
“İdam cezasıyla sonuçlanabilecek 9 ayrı davada yargılanıyor”
Ennahda liderinin avukatı Sami et-Tariki geçen ay yaptığı açıklamada, 17 Nisan’dan bu yana cezaevinde bulunan Gannuşi’nin ölüm cezasıyla sonuçlanabilecek 9 farklı davadan yargılandığını söyledi.
Gannuşi’ye yöneltilen suçlamaların “sahte” olduğunu savunan Tariki, şunları söyledi:
“Uzlaşmaya, ulusal birliğe ve şiddete aykırı açıklamalarda bulunan müvekkilim Gannuşi hakkında bir dizi uydurma delil kullanılarak çok sayıda soruşturma dosyası açılmıştır. Sayın Gannuşi’ye atfedilen “iç savaş çağrısında bulunduğuna” ilişkin ifade sahtekarlığa dayanmaktadır. Nahda Hareketi’ne düşman bir sosyal medya hesabından yayılan haberler.”
Gannuşi’ye atfedilen suçlamaların devletin yapısını değiştirmeye yönelik suçlamalar olduğunu vurgulayan Tariki, Gannuşi’nin ölüm cezasıyla sonuçlanabilecek 9 farklı davada yargılandığını belirtti.
Serbest bırakıldığı diğer iki davada tutuklu yargılanmaya mahkûm edildi.
Ekim 2021’de açılan ve Gannuşi’nin yanı sıra ailesi ve çok sayıda siyasetçi, gazeteci, blog yazarı ve iş adamına yönelik “yolsuzluk ve kara para aklama” iddialarının ele alındığı “Instalingo Şirketi” davasında, Ennahda lideri tarafından ele alındı. 10 Kasım 2022’de 9 saatlik ifade. Tutuksuz yargılanmasına karar verilmesine rağmen, 10 Mayıs’ta görülen ve katılmadığı duruşmada mahkeme “tutuklama” kararı verdi.
Geçen yıl mayıs ayında Nahda Hareketi’nin iktidar ortağı olduğu dönemde başlatılan “gizli örgüt” soruşturması kapsamında aralarında Gannuşi’nin de bulunduğu 34 kişiye yurt dışına çıkış yasağı getirilmişti.
Soruşturma kapsamında Gannuşi hakkında 10 Haziran’da “Devlet sırlarını devlet dışı görevlilere ifşa etmek, bizzat veya başkaları aracılığıyla devlet görevlisi sıfatıyla hediye kabul etmek, adına hak ve imtiyaz talep etmek” gibi suçlamalarla tutuklama kararı çıkarıldı. diğerleri”.
“Güvenlik güçlerine hakaret” iddiasıyla açılan davada hapis cezasına çarptırıldı
Ghannouchi, Şubat 2022’de bir cenazede yaptığı açıklamaların güvenlik güçlerine hakaret olduğu gerekçesiyle bir polis memurunun şikayeti üzerine açılan davada geçen yıl Aralık ayında ifade vermişti.
Ennahda lideri, tutuksuz yargılandığı davada 15 Mayıs’ta açıklanan kararla bir yıl hapis ve 1000 dinar (330 dolar) para cezasına çarptırıldı.
82 yaşındaki Ghannouchi’nin ileri yaşına ve sağlık sorunlarına rağmen cezaevinde tutuklu kalması ulusal ve uluslararası kamuoyunda eleştiri yağmuruna tutuldu.
Ghannouchi, verilen cezalara ve tutuklama kararlarına itiraz etme hakkına sahip olmasına rağmen, avukatları aracılığıyla, “Yargılama sırasında adil koşullar sağlanmadıkça, duruşmalara katılmayı kesinlikle reddettiğini ve tarafça dikte edilen mahkeme huzuruna çıkmayı kesinlikle kabul etmeyeceğini” avukatları aracılığıyla kamuoyuna duyurdu. -insan rejimi”.
Gannuşi’nin tutuklu yargılanmasına dünyadan tepkiler
Avrupa Birliği (AB), Gannuşi’nin tutuklanmasının ardından 18 Nisan’da yaptığı açıklamada, “Ghannuşi’nin tutuklanmasını ve Nahda Hareketi karargahının kapatılmasını endişeyle izlediklerini” söyledi.
Almanya Hükümet Sözcü Yardımcısı Wolfgang Büchner, 19 Nisan’da yaptığı açıklamada, “Alman hükümeti, ülkedeki iç siyasi gelişmeleri ve muhalefet temsilcilerine yönelik endişe verici bir dizi tutuklamanın bir parçası olan Gannuşi’nin tutuklanmasını büyük bir endişeyle takip ediyor. Tunus’ta gazeteciler ve aktivistler.” dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, eski Meclis Başkanı Gannuşi’nin tutuklanması, Nahda Hareketi Partisi’nin genel merkezinin kapatılması ve bazı muhalif grupların düzenlediği toplantıların yasaklanmasının endişe verici tavrın göstergesi olduğu vurgulandı. Tunus yönetiminin muhalefete yönelik
Malezya Dışişleri Bakanı Zambry Abdul Kadir, 21 Nisan’da yaptığı açıklamada, Gannuşi’nin tutuklanmasına tepki göstererek Tunus’taki siyasi gelişmelerden “derin endişe duyduklarını” söyledi.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Gannuşi’nin tutuklanmasından derin endişe duyulduğu ifade edildi.
Uluslararası toplumun yanı sıra Tunus’ta birçok parti ve STK, Gannuşi’nin tutuklanmasına tepki gösterdi ve Ennahda liderinin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Tunus’ta “devlet güvenliğine karşı komplo” soruşturması
Nahda Hareketi’nin eski yöneticilerinden Abdülhamid el-Celasi ile İş ve Özgürlükler İçin Demokratik Blok Partisi yöneticilerinden Hiyam et-Turki ve “devlet güvenliğine komplo kurmak” suçlaması kapsamında iş adamı, Tunus’ta 11 Şubat’tan bu yana gerçekleştirilen operasyonlarla ülke gündemine oturan. Kemal Latif hakkında soruşturma başlatıldı.
Soruşturma süreçlerinin bu üç kişinin tutuklanmasıyla sonuçlanmasının ardından Nahda Hareketi Genel Başkan Yardımcısı ve eski Milletvekili Nureddin el-Bahiri ile Mozaik FM Genel Yayın Yönetmeni Nureddin Butar kısa bir süre sonra 14 Şubat’ta tutuklandı. gözaltına alındılar.
16 Şubat’ta gözaltına alınan Ennahda lideri Gannuşi’nin eski Büro Müdürü Fethi Kemmun da 24 Şubat’ta “kara para aklama” suçlamasıyla tutuklanmıştı.
Tunus Terörle Mücadele Merkezi’nin Şubat ayı sonunda gerçekleştirdiği operasyonlar kapsamında Ulusal Kurtuluş Cephesi üyelerinden Cumhuriyetçi Parti Genel Sekreteri İsam el-Şaabi, Anayasa Profesörü Cevher bin Mubarak, siyasi aktivist Şeyma Issa ve eski Demokratik Akım Partisi Genel Sekreteri Gazi al-Shevashi tutuklamaların ortasına katıldı.
Nahda Hareketi’nin liderlerinden Al-Habib al-Luz, “Tunuslu gençlerin çatışma bölgelerine gönderildiği” iddiasıyla 3 Mart’ta gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, tutuklamaların “devletin güvenliğine yönelik komplo” ve “ekonomik krizi körükleme adımları” nedeniyle yapıldığını belirtti.
kumluhaber.com.tr