Haber

Ağaçları dondan buzla korurlar

– Buzla ağaçları dondan korurlar.

Meyve üreticileri Hollandalı çiftçilerden öğrendikleri yöntemle dona karşı önlem aldı

DENİZLİ – Denizli’nin Çivril ilçesinde, geceleri eksi derecelere kadar düşen sıcaklıklara karşı önlem alan üreticiler, Hollandalı çiftçilerden öğrendikleri yöntemle ağaçları buzla korumaya çalışıyor.

Mart ayının son gününde meyve ağaçlarını hava sıcaklığının mevsim normallerinin altına düşmesinden ve gece donlarından korumak isteyen meyve yetiştiricileri, ağaçları dondurarak dondan korumaya çalıştı. Özellikle şeftali ağaçlarının dal ve çiçeklerini küçük bir pınar sistemiyle serperek gece boyu sulayan çiftçiler, çiçekleri korumayı amaçlıyor. Şeftali ağaçlarının buz ağaçlarına dönüştüğünü görenler şaşkınlıklarını gizleyemezken, yoldan geçen bazı sürücüler de gördükleri bu görüntüyü fotoğraflamayı ihmal etmiyor.

“Amaç çiçekli dalları dondurmak”

Üretici Tevfik Peker, sürecin birkaç yıldır denendiğini belirterek, “Baharda havalar ısınınca ağaçlar çiçek açar, ardından geceleri don olur ve meyve ağaçlarının çiçekleri dondan etkilenir. Bunu önlemek için , bahçede önce saman, lastik gibi malzemeleri, bazen de pervaneli ağaçları yakarlar.Gün ortasında hava sirkülasyonu sağlayarak dona engel olmaya çalışırdık.Son birkaç yıldır ağaçlar ve dallar buz tuttu. .Bazı üretici arkadaşlar bu yöntemi Hollandalı çiftçilerden görmüş ve öğrenmişlerdir.Burada amaç don başlamadan önce ağaçların çiçekli kısımlarının boşluklara su vererek buz tutmasını sağlamaktır.Çiçek donarken bir çiçek oluşturur. ısıdır ve bu ısı, bitki sıcaklığı 0 derecenin altına düştüğünde sertleşir. Ortam eksi derecelere kadar düşse de ayaz çiçek kendi ısısıyla kendini koruyor” dedi.

Yöntemin geçtiğimiz yıllarda bazı üreticiler tarafından uygulandığını ve olumlu sonuçlar alındığını ifade eden Peker, “Eskiden klasik sistemlerle dondan korunurduk. Birkaç yıl önce bu yöntemi deneyen arkadaşlar olumlu sonuç aldılar ve biz de bu yöntemi kullanmaya karar verdik. Bu senede yapın.Bu yöntemde don başlamadan önce ağaçlar çabuk donar.Başlamalı ve hava sıcaklığı 0 derecenin üzerine çıkana kadar çiçek ve kol üzerinde buzlanma korunmalıdır. Sonrasında buz fiyatına dikkat edilmezse çiçeğin üzerindeki koruyucu buz tabakası erirse don meydana gelir ve çiçekler kurur” dedi.

Yöntemin ne kadar yeni ve ne kadar verimli olduğundan emin olmayan bazı yetiştiriciler, donmuş şeftali bahçelerini incelediler. Bazı çiftçiler meyve oranında verimin düşük ve olumsuz olabileceğini söylerken, bazıları olumlu olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu